EN DE RU

Porady

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka (Lonicera kamtschatica)

Inne nazwy: suchodrzew jadalny, suchodrzew siny (błękitny) - należy do rodziny przewiertniowatych. Pochodzi z północno-wschodniej Azji.

Jagoda kamczacka - krzew
Krzewy są bardzo wytrzymałe na mróz, znoszą zimą temperaturę do -45oC. Suchodrzew jest rośliną długowieczną, może owocować nawet 35 lat. Dorasta do 2 m wysokości, ma zwarty, wzniesiony pokrój, krzewy są dobrze rozgałęzione i obficie ulistnione.

Kwitnie w pierwszej połowie kwietnia. Na krótkiej szypułce znajdują się dwa zwisające białożółte kwiaty o długości ok. 1,5 cm.
Jagoda kamczacka - owoce
Owoce to mięsiste, wydłużone pestkowce o fioletowoniebieskiej barwie, pokryte woskowym nalotem. Osiągają długość 2 - 3 cm i grubość do 1 cm. Są soczyste, mają słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką. Dojrzewają bardzo wcześnie - już od połowy maja. W pełni owocowania zbiera się 2-6 kg jagód z krzewu.

Wymagania

Najlepsze są słoneczne stanowiska, a gleby średniozwięzłe, żyzne, piaszczysto-gliniaste i gliniasto-piaszczyste o słabo kwaśnym (pH 5,5-6,5) odczynie. Gleby mniej żyzne (piaszczyste) należy wzbogacać w materię organiczną dobrze rozłożonym obornikiem, kompostem, lub substratem torfowym w ilości 15-20litrów/roślinę

Jagoda kamczacka jest obcopylna, dlatego należy posadzić przynajmniej dwie odmiany, najlepiej jesienią lub wczesną wiosną. Rośliny sadzimy w rozstawie 1 do 1,5m.

Glebę wokół roślin dobrze jest przykryć ściółką, np. z trocin, kory, zrębków.

Nawożenie organiczne rozłożonym obornikiem lub kompostem (ok. 10-15litrów/roślinę) powtarzać jesienią co 2-3 lata. Można tez stosować nawozy mineralne wieloskładnikowe w ilości 5g w pierwszych latach i 15 gram/roślinę przy starszych krzewach.

W pierwszych latach uprawy wykonujemy jedynie cięcie sanitarne. Naturalnie zagęszczające się krzewy nie wymagają cięcia formującego w pierwszych 5 latach uprawy. Usuwanie starych pędów rozpoczynamy dopiero w latach następnych

Zastosowania owoców:

Przede wszystkim do spożycia w stanie świeżym. Można również wykonywać dżemy, soki, mrozić i suszyć. Owoce zawierają wiele składników biologicznie aktywnych, o własnościach wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm.

Galeria

Do góry